Prometheus logo
linkerzijde



Arthur Japin(23 maart 2006)

Arthur Japin (1956) bezocht het Gymnasium in Haarlem en studeerde enkele jaren Nederlandse taal- en letterkunde in Amsterdam om daar vervolgens de theaterschool te doorlopen, waar hij in 1982 afstudeerde.
Hij speelde diverse rollen voor radio en televisie en op toneel bij onder andere Toneelgroep Centrum en de Theaterunie. Ook zong hij een kleine rol bij de Nederlandse Opera.
In 1987 ontdekte hij het historische, maar tot dan toe onbekende verhaal van twee Afrikaanse prinsjes die in het negentiende-eeuwse Nederland als Hollanders werden opgevoed. Hij stopte met acteren en begon te schrijven. Ondertussen schreef hij diverse korte verhalen, hoorspelen, toneelstukken en televisiefilms en debuteerde hij in 1996 met de verhalenbundel Magonische verhalen. Zijn debuut werd veel geprezen in de literaire kritiek, maar hij brak pas bij een groot publiek door met zijn tweede boek, het verhaal van de twee prinsjes: de roman De zwarte met het witte hart, die wereldwijd vertaald werd en die hem internationale roem bezorgde. Japin publiceerde dit boek pas na tien jaar onderzoek in Afrika, Weimar en Indonesië.
Na De zwarte met het witte hart publiceerde Japin in 1998 een tweede verhalenbundel De vierde wand. Het volgende boek had alles te maken met de verfilming door Ineke Smits van enkele van zijn Magonische verhalen onder de titel Magonia.
In het voorjaar van 2002 verscheen zijn tweede roman De droom van de leeuw, een exuberante literaire verbeelding van de jaren die Japin zelf doorbracht in cinematografische kringen in Rome. Anderhalf jaar later verscheen de derde roman van Japin, Een schitterend gebrek, die het succes van De zwarte met het witte hart in de Lage Landen nog overtrof. Het boek werd bekroond met de Libris Literatuurprijs en vond al honderdduizenden lezers.
De romans en verhalen van Arthur Japin zijn met veel gevoel voor stijl gecomponeerd en hebben veelal een autobiografische of historische kern.

In maart 2006 verschijnt zijn nieuwste boek, De Klank van Sneeuw, dat twee novellen bevat geïnspireerd door Japins zang- en toneel ervaringen. Ook verschijnt er een CD met door hem gecomponeerde muziek.

En in de Boekenweek 2006 is er dan, in een recordoplage van 813.000 exemplaren, het Boekenweekgeschenk De grote wereld.

Een schitterend gebrek (2003)
In zijn memoires vermeldt Casanova terloops dat Lucia een van de weinige vrouwen is die hij ooit onrecht heeft aangedaan. Maar hoe? Wat is er werkelijk gebeurd? Waarom deed Lucia afstand van haar geluk? Een schitterend gebrek is haar verhaal, het verslag van een uitzonderlijk leven. Het begint wanneer Lucia, vele jaren later, Casanova in een Amsterdams bordeel bij toeval tegen het lijf loopt.
Libris Literatuurprijs 2004

De droom van de leeuw (2002)
De beroemde Italiaanse filmregisseur Snaporaz, bedenker van 'La dolce vita', maakt van zijn laatste filmpje, een commercial voor de Banca di Roma, een ode aan zijn laatste grote liefde, de jonge Nederlandse actrice Gala Vandemberg.

De zwarte met het witte hart (1997)
In 1837 worden Kwasi en Kwame, twee Afrikaanse prinsjes, geschonken aan koning Willem I. De kinderen dienen als onderpand voor een illegale slavenhandel van de Nederlandse regering. In Delft worden de zwarte jongens als Hollanders opgevoed. Ver van hun ouders verleren zij hun taal en hun gebruiken.
Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 1998.

Alle verhalen (2005)
Deze vuistdikke verzameling is een drieluik, want naast Magonische verhalen en De vierde wand bevat dit boek een aantal niet eerder gepubliceerde of verspreid verschenen verhalen.
Alle verhalen is de oogst van een verhalenverteller pur sang.


De klank van sneeuw (2006)
Twee novellen - Dooi en Zeep - die draaien om zien en gezien worden, aldus de auteur. 'De vrouwelijke hoofdpersonen spelen en worstelen met de consequenties van het bekeken worden en het jezelf tentoonstellen.'

Het werk van Arthur Japin is wereldwijd vertaald en wordt in achttien landen uitgegeven. Naast romans en verhalen schreef hij ook diverse scenario's, hoorspelen, liedteksten en toneelstukken. Enkele van zijn verhalen werden verfilmd, zoals: Hoerenpreek en De Wolkenfabriek in 1996 en in 2000 Magonia.